vinogradarski recnikVinogradarski atlas autora prof.dr. Nade Korać, doc.dr. Dragoslava Ivaniševića i dipl.inž-master Darka Jakšića, šefa Grupe za vinarstvo i vinogradarstvo ministarstva poljoprivrede, u izdanju Republičkog zavoda za statistiku, proglašen je na svečanoj ceremoniji u Parizu za najbolju monografiju proizvedenu u 2015. godini po izboru Međunarodne organizacije za vino i vinogradarstvo (OIV). U zvaničnoj objavi OIV podvlači da je ova monografija "postavila visoke standarde u svetu nauke, profesionalne vitikulture i vinske produkcije".

Inače, godišnju nagradu OIV dodeljuje u dvanaest kategorija od kojih je Vinogradarski atlas pobedio u konkurenciji monografija, dok su specijalnu nagradu za životno delo zajednički dobili čuvena vinska spisateljica i Master of Wine Džensis Robinson i profesor Pjer Gale, francuski ekspert za ampelografiju i vitikulturu uopšte.

- Od brojnih razloga zbog kojih je Vinogradarski atlas odabran kao najbolja monografija izdvojio bih pohvale za inovativnost, a posebno smo zadovoljni jer je ovo prvi put da je neka knjiga iz Srbije dobila ovakvu nagradu. Praktično je iz regiona jedini dobitnik do sad bio profesor Sveto Savić. I posebno mi je drago što sam u projektu učestvovao uz Nadu Korać i Dragoslava Ivaniševića, i mnoge druge ljude koji direktno rade u vinogradarstvu - kaže Darko Jakšić.

Ovo vredno delo za srpsku vinsku kulturu uopšte, Republički zavod za statistiku je preveo na engleski jezik i odštampao, kao i luksuznu verziju u tvrdom povezu, dok se u Zavodu može kupiti i klasična verzija knjige po veoma pristupačnoj ceni, nešto iznad 700 dinara. A da li su Džensis Robinson i zvanice OIV-a imale priliku da komentarišu vinsku scenu u Srbiji?

- Na samoj ceremoniji nije bilo vremena za kontakte, ali smo tokom koktela razgovarali sa brojnim ljudima iz sveta vina. Sa nekima, Italijanima recimo, se poznajemo od ranije jer smo sarađivali na projektu izrade Atlasa. Nažalost gospođa Robinson nije bila prisutna iako smo joj poneli jednu englesku verziju na poklon. Poslaćemo joj naknadno, ali smo zato primerke poklonili predsedniku i generalnom sekretaru OIV-a, kao i drugim bitnim ljudima. Ponavljam, veoma smo zadovoljni jer je ova nagrada još jedan način da srpsko vinarstvo i vinogradarstvo prikažemo svetu u dobrom svetlu - zaključio je Jakšić.