salon vina kragujevac

Najava:  08. SALON VINA KRAGUJEVAC  1. april 2023. godine 12-20 h.

07. SALONA VINA KRAGUJEVAC održan je 9. aprila 2022. godine 12-20 h.

SALON VINA KRAGUJEVAC u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, je jedna od najprestižnijih vinskih manifestacija u Srbiji koja okuplja kako već afirmisane tako i mlade vinarije iz Srbije i regiona jugoistočne Evrope, profesionalne kupce, kolekcionare, ljubitelje vina kao i sve predstavnike medija. Na salonu su prisutni i proizvođači opreme za vino i enoloških sredstava, proizvođači hrane, pekarskih proizvoda, maslinovog ulja i vode, sireva i suhomesnatih proizvoda. Salon u svom pratećem programu ima predavanja i stručne radionice, kao i slaganje vina i hrane. Podršku organizaciji i radu salona vina daju brojne organizacije i profesinalne asocijacije kao što su Wine Expert Kragujevac, Udruženje somelijera Srbije - SERSA i Gradska Turistička Organizacija Kragujevac. Mesto održavanja Salona vina je već tradicionalno, Kongresni centar hotela "Kragujevac", a učesnicima, profesionalnim kupcima (HORECA sektor), kolekcionarima i  posetocima Salona vina su na raspolaganju organizator salona i svi kapaciteti i sadržaji hotela.

Najugledniji srpski vinski portal VINO.RS napravio je presek vinskih dešavanja za 2018. godinu na osnovu stavova članova redakcije i spoljnih saradnika Vino.rs, te sveobuhvatne ankete sprovedene među vinarima, enolozima, somelijerima, vinskim novinarima i trgovcima vina u Srbiji. U kategoriji vinskih manifestacija Salon vina Kragujevac ocenjen je kao NAJBOLJA VINSKA MANIFESTACIJA U SRBIJI.

Mesto održavanja Salona vina Kragujevac je već tradicionalno Kongresni centar hotela Kragujevac.

U svega nekoliko godina ovo je postala manifestacija koja je pokazala da zahtevan vinski festival može u Srbiji uspešno da se organizuje i izvan Beograda i Novog Sada. Radoznala publika i očigledno zadovoljni vinari kojih iz godine u godinu ima sve više na ovom Salonu garantuju lepu budućnost manifestaciji koja se nadovezala na uspeh šumadijskih vina generalno. U najužoj konkurenciji su bili 2018. godine: Vinski maraton na Paliću, Vinski park Sremska Mitrovica, Wine Jam Terroirs, Dan prokupca 14. Oktobar i Beogradski salon vina.

Na iskustvima dosadašnjih uspešno organizovanih salona vina, postavili smo pred sebe ozbiljne ciljeve u promociji vinarstva, gastronomije i vinskog turizma. Da smo uspeli u tome, govori veliki broj zadovoljnih posetilaca salona, kao i izlagača i gostiju. Jedan od zadataka Vinskog viteškog reda Šumadije je unapređenje vinogradarske i vinske kulture Šumadije i Srbije. Salon vina Kragujevac je manifestacija koja na jednom mestu spaja ljubitelje vina, vinske stručnjake, predstavnike HORECA sektora,  proizvođače vina i hrane iz Srbije i regiona. Sa ponosom možemo reći da u promociji vinarstva, vinogradarstva, vinskog turizma i gastronomije Kragujevac prednjači na vinskoj sceni Srbije i regiona.

7. Salon vina Kragujevac 2022.

9. aprila 2022 godine, u Hotelu Kragujevac, održava se, po sedmi put, SALON VINA KRAGUJEVAC, manifestacija koja se, na radost i ponos osnivača Vinskog viteškog reda Šumadije, svrstala u red najuspešnijih i najvećih vinskih događaja u Srbiji.

Ove subote će u Hotelu Kragujevac, u periodu od 12 do 20 sati, svoju ponudu predstaviti 112 izlagača iz vinskog i gastro sveta. To će učesnicima i posetiocima Salona pružiti uvid u čitav spektar etiketa vina (preko 600) i bogate gastro ponude i omogućiti im da sagledaju svo bogatstvo koje vinska Srbija može da ponudi i potencijal koji ova oblast ima za razvoj srpske privrede. Pored izlagača iz Srbije, na našu ogromnu radost, ponudu će prikazati i nekoliko renomiranih vinarija iz regiona, koje svojim učešćem dokazuju da vino ne poznaje granice i da se saradnja u ovoj oblasti može uspostaviti, a nadamo se, vremenom i širiti.

Ni ove godine Salon nije zanemario svoju edukativnu funkciju, pa će, u okviru Salona, biti održane 4 masterclass radionice:

1. BLINDE TESTING, senzorna analiza vina - Dušan Vranić

2. UNIQUE TERROIRS, Tikveš Chateaux & Domeins - Zvonko Herceg i Marko Stojaković 

3. DOJA PROKUPAC, teroar, sorta i stil - Prof. dr Slavica Todić i Dejan Živkoski

4. VINA IZ ORGANSKIH I BIODINAMIČKIH VINOGRADA - Branislav Bane Anđelić, Đurđa Katić, Ivan Ivanović, Franc Stopnišek i Marija Stojadinović

Sve radionice vode renomirana imena vinskog sveta, a na našim mrežnim prezentacijama možeta se upoznati sa detaljima i vremenom održavanja.

Salon nastoji i da vinaska ponuda uvek ima kulturnu i umetničku ponudu, pa će i ove godine na Salonu biti predstavljene 3 knjige: WINE ШКОЛА, autora Dejana Živkoskog, VINORODNA ŠUMADIJA, Zorana Dragoljevića Žorža i STO ZA VINO Jugoslava Vlahovića.

Jedna od misija Salona je podsticaj vinarima da kroz vinski turizam svoju ponudu učine dostupnom građanima Srbije i regiona. Na Salonu će tim povodom biti dodeljena nagrada za doprinos vinskom turizmu Srbije u 2021. godini Vinariji Deurić sa Fruške Gore.

Ovogodišnji salon ima poseban značaj, jer su mu prethodile dve u svakom smislu izazovne godine za vinare u Srbiji. U uslovima krize izazvane pandemijom, a potom nastavljene u složenim geopolitičkim uslovima, oni se bore ne samo da se održe, već i da unaprede kvalitet svoje proizvodnje, zbog čega im je podrška neophodna. Iskreno se nadamo da će i naš salon tome doprineti.

Isto tako, želimo da učesnici Salona, gosti i publika, zajedno sa nama uživaju i pomognu u ostvarenju zajedničke misije: širenju vinske kulture u Srbiji.

Šesti Salon vina Kragujevac, prvobitno planirani datum održavanja je bio je 11. april 2020, ali zbog svetske pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji koje je trajalo od 15.03. do 06.05. 2020. bili smo prinuđeni da odložimo održavanje salona za 20. jun 2020. godine, ali je i taj termin takođe morao biit odložen. Šesti Salon vina je održan u petak  18. jun 2021. godine 13 - 21 h uz učešće 92 vinarije i 15 proizvođača sireva i suhomesnatih proizvoda.

Za učešće na salonu prijavljeno je 92 vinarija iz Srbije i regiona, kao i 15 izlagača hrane, vode,  opreme, a u promotivnom delu pripremili smo predstavljanje monografije „Vinorodna Šumadija“ autora Zorana Dragoljevića Žorža u izdanju Službenog Glasnika i udruženja Wine Expert, kao i knjigu Jugoslava Vlahovića „Sto za vino“ u izdanju vinarije Šapat. U predvečerje šestog salona vina 19. juna 2020. godine, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Vuk Karadžić Kragujevac postavili smo i otvorili izložbu Jugoslava Vlahovića pod nazivom „Sto za vino“ u galeriji nove spomen kuće Đure Jakšića u Kragujevcu, a 17. juna 2021. u istom prostoru postavljena izložba "Vinska kraljevska Srbija" iz muzejske zbirke Zorana Rapajića.

Pored izlagačkog dela, na salonu vina održane su i radionice: „Burgundijski stil šardonea iz Levča“ – Vinariaja Lasta, „Dobre godine i organski vinogradi“ – Vinarija Temet  i masterclass „Velika Vina Šumadije” a predavači i panelisti su Dejan Živkoski – SERSA, kao i Nebojša Aleksić – vinar, Milica Ćućuz – winemaker i Marko Stančić – viticulturist. Na radionicama se uz vino uparuje i hrana što sve zajedno uz edukativni ima i gastro karakter.

Posetioci i vinari pored odličnih vina uživali su u gastro ponudi suhomesnatih proizvoda vrhunskih sireva i pekarskih proizvoda koji su takođe deo ponude salona vina. Za dobru muziku i prijatnu atmosferu pobrinuo se DJ Alexa, a nakom Salona organizovano je i vinsko veče u restoranu „Panorama” hotela Kragujevac.

Peti Salon vina Kragujevac 2019 održan je 06.04.2019. godine.  Prethodnim, uspešno organizovanim Salonima vina, postavili smo pred sebe težak zadatak da iz godine u godinu budemo sve bolji. Da smo uspeli u tome, govori ogroman broj zadovoljnih posetilaca Salona svake godine, kao i izlagača i počasnih gostiju. O uspehu našeg Salona govori i podatak da je ovaj vinski događaj u Srbiji proglašen kao najbolji u kategoriji vinskih manifestacija Srbije od strane uglednog portala vino.rs. Jedan od zadataka Vinskog viteškog reda Šumadije je unapređenje vinogradarske i vinske kulture Šumadije i Srbije, a Salon vina je idealna manifestacija koja na jednom mestu spaja ljubitelje vina, vinske stručnjake, predstavnike HORECA sektora i proizvođače vina, kako iz Srbije, a posebno iz Šumadije, tako i iz regiona. Sa ponosom možemo reći da je na ovaj način i Kragujevac postao deo velike vinske scene Srbije i regiona. Ove godine sa zadovoljstvom smo ugostili 77 vinarija iz Srbije i regiona, kao i 18 izlagača hrane, vode i opreme. Ovaj, peti po redu, Salon vina Kragujevac otvorio je naš poznati pisac Vidosav Stevanović uz Vinske vitezove Šumadije. Specijalan gost ovog salona vina je bio vinar Horst Hummel, Villany, Mađarska, koji nam se pridružio na ovom salonu. Pored izlagačkog dela organizujemo i dve radionice: "Srpski šardone i hrast" koju vode Dejan Živkoski i Nenad Nedimović-SERSA i Zoran Dragoljević Žorž - WineExpert i radionica "Vino Budimir – tri boje prokupca" koju su vodili Zdravko Brkić-SERSA i Vladan Petrović te masterclass "Novostvorene sorte Srbije i vina" - predavač Mladen Dragojlović enolog. Posetioci su pored vina mogli da uživaju i u suhomesnatim proizvodima kao i vrhunskim sirevina koji su takođe bili deo programa Salona. Za dobro raspoloženje i pozitivnu atmosferu bio je zadužen DJ Alexa, a nakom Salona organizovano je i vinsko veče u restoranu „Panorama“ hotela Kragujevac i drugim gradskim restoranima.

Četrvrti Salon vina Kragujevac 2018 održan je 24.03.2018. godine.  Salon vina svečano je otvario Miloš Čomić - Vinski vitez, doajen Vinskog viteškog reda Šumadije. Na Salonu su predstavljene 59 vinarija iz Srbije i regiona jugo-istočne Evrope što ovaj Salon čini jedinstvenom i najobimnijom manifestacijom iz sveta vinarstva. Posetioci su mogli da degustiraju preko 300 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i regiona. Salon vina u svom pratećem programu je imao radionice: "Srpski penušavci" koju je vodio Vuk Vuletić i Dejan Živkoski-SERSA, "Velike srpske crvene kupaže" vodio Miša Cilić kao i masterclass "Organska vina Srbije" predavač Nemanja Papić-SERSA.

Treći Salon vina Kragujevac 2017, u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, održan je 08.04.2017. godine. Treći salon vina svečano je otvario Petar Milikić - Veliki majstor Vinskog viteškog reda Šumadije. Na Salonu je predstavljeno 58 vinarija iz Srbije i regiona jugo-istočne Evrope što ovaj Salon čini jedinstvenom i najobimnijom manifestacijom srpskog vinarstva. Posetioci su mogli da degustiraju više od 300 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i Regiona. Salon vina je imao radionice sa degustacijama, slaganje hrane i vina, masterclass, predavanja vinskih stručnjaka i po prvi put međunarodnu izložbu karikatura na temu vina - VIVA VINO koju je otvario Jugoslav Vlahović - karikaturista.

Drugi Salon vina Kragujevac 2016 održan je 02.04. 2016. a na Salonu je predstavljeno 47 vinarija, od toga 40 iz Srbije što ovaj Salon čini jedinstvenom i najobimnijom manifestacijom srpskog vinarstva. Posetioci su mogli da degustiraju više od 200 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i Regiona. Takođe i ovaj Salon vina pratile su radionice sa degustacijama i predavanja vinskih stručnjaka. Salon je svečano otvorio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Prvi Salon vina Kragujevac 2015 održan je 04.04.2015. i na njemu je predstavljeno 30 vinarija, degustirano više od 100 vrhunskih vina. Salon je imao više od 800 posetilaca iz svih krajeva Srbije. Sastavni deo manifestacije su bila predavanja i radionice. Salon je svečano otvorio Boža Aleksandrović vinar i vinogradar.

Sastavni deo procesa razvoja vinarstva jeste promocija vinarija, vinskih regija i brendiranje vina, a kroz održavanje vinskih manifestacija i medijsku promociju zbog čega sajmovi i saloni vina, koji na jednom mestu omogućavaju razmenu informacija, iskustava i znanja svim akterima vinske scene, dobijaju na značaju. Ljubitelji i potrošači dobijaju priliku da upoznaju najkvalitetnija vina, otkrivaju nove vinarije i vinske regije, da prošire svoja znanja i unaprede nivo vinske kulture. Proizvodjači na salonu predstavljaju vina širem tržištu, stiču nove kontakte i klijente i upoznaju se sa novim trendovima u tehnologiji vina i politici razvoja vinarstva, a profesionalci iz oblasti ugostiteljstva i turizma dobijaju mogućnost da probaju nova vina, sagledaju trendove i nova znanja ugrade u svoje poslovne ponude.

Novosti iz sveta vinarstva se smenjuju u brzom ritmu, pojavljuju se nove vinarije i predstavljaju nova vina. Srbija se postepeno probija na savremenom vinskom tržištu, ne samo kao zemlјa dobrih, već i kvalitetnih i vrhunskih vina o čemu govore brojne nagrade koje srpski vinari dobijaju u zemlјama regiona, Evropske Unije i sveta.

Podršku Salonu vina Kragujevac daju brojne institucije kao što su: Gradska Turistička Organizacija Kragujevac, Grad Kragujevac, Udruženje WINE EXPERT Kragujevac, SERSA, Asocijacija Somelijea Šumadije - ASŠ, Turističko-Ugostiteljska škola "Toza Dragović" Kragujevac, predstavnici elektronskih i pisanih medija kao i pojedinci.

Sponzori, donatori i prijatelji Salona vina su: TELEKOM SRBIJA Beograd, MILANOVIĆ INŽENJERING Kragujevac, vinarija PIK OPLENAC Topola, Restoran MUSTANG Kragujevac, GASTRO MASTER Beograd, KOLOR PRES Lapovo, GRAFOSTIL Kragujevac,  PEKARA KLAS Kragujevac, KRALJEVI ČARDACI Kopaonik, KNJAZ MILOŠ Aranđelovac, Mesna industrija TRLIĆ Ub, Portal VINSKI VODIČ i drugi.

Medijski partner salona je online magazin VINO.RS