Dekantiranje je proces odvajanja bistrog vina od taloga, naročito ako je vino duži vremenski period neotvarano, kako bi se uklonile posledice nastalog taloga.


Proces se vrši laganim ulivanjem vina u dekanter tj. posudu da dekantiranje vina, pri čemu je najvažnije da talog ostane na dnu boce.

Tokom dekantiranja dolazi do aeracije vina tj. njegovog prozračivanja, čim se odstranjuju teži mirisi nastali tokom dugog odležavanja vina.

Ukoliko je dekantiranje potrebno, preporučuje se da se izvodi pred samo posluživanje vina kako tokom aeracije ne bi došlo do oksidacije.

Koliko dugo se dekantira vino?

Vino se obično dekantuje od 5 minuta pa do dva sata. Samo sipanje vina iz boce u dekanter odradi veći deo procesa dekantiranja. Kod vina sa visokim nivoom tanina (širaz, barolo, brunelo di montalćino i kjanti) potrebno je malo duže dekantirati, čak i do dva sata pre konzumiranja.

Trikovi za ubrzavanje dekantiranja:

Ubrzajte proces presipanjam vina između dva dekantera do dva puta (ako nemate dva dekantera, to možete uraditi presipanjem iz boce u dekanter i obrnuto, korišćenjem levka)
Mešajte vino u dekanteru
Koristite aerator vina
Spremite flašu šampanjca ili belog vina kako bi vama vreme proletelo

Koja vina treba da dekantirate?

JEFTINA VINA

Dekantiranjem jeftinih vina poboljšaćete njihov ukus, kao i miris, jer usled sumfor dioksida on može biti izuzetno neprijatan. Na svu sreću, dekantiranjem se vrlo brzo može rešiti problem, pa će vino postati pitko.

SKUPA VINA

Što se skupih vina tiče, za dekantiranje se preporučuju kaberne sovinjon, italijanska vina (barolo, kjanti, aljaniko, montepulćano d’abruco, toskanska vina itd.), širaz, malbek, peti sira itd.

BELA VINA & PINO NUAR

Bela vina i pino nuar se mogu dekantirati, ali ima takav proces nije neophodan. Ukoliko smatrate da je pino nuar kiseo, dekantiranje će ukus učiniti prijatnijim.

Da li se dekanteri razlikuju od vina do vina?

Najpraktčniji savet za dekantere je da kupujete one lake za održavanje. Postoje dekenteri zapremine 750 ml i magnum dekanteri.

Čišćenje dekantera

Verovali ili ne, većina restorana ne koristi deterdžent za čišćenje unutrašnjosti dekantera. Vodom se teško ispira sav deterdžent za sudove, a ostatak može da utiče na aromu i ukus vina. Najbolje je da prilikom čišećnje koristite toplu vodu, čisteći prvo spoljašnji deo, a potom i unutrašnji.