Za neke ljubitelje vina, pola boce do boce svake večeri predstavlja prijatnu naviku. Ako ste i vi takvi, a pritom vodite računa o kilaži, moraćete da tu naviku korigujete, pre svega zbog kalorija koje se nalaze u vinu.

 
U zavisnosti od vrste vina, jedna čaša može imati od 110 do 300 kalorija. Broj zavisi od sadržaja alkohla, slatkoće, pa i od količine koju sipate u čašu. U nastavku ćemo detaljnije obraditi temu kalorijskih vrednosti različitih vina.
 
Čaša vina sadrži od 110 do 300 kalorija
 
Kao što smo već pomenuli, postoji bliska veza između kalorijske vrednosti vina i procenta alkohola u njemu, pa su taako najkaloričnija ona sa najvećim procentom alkohola. Sam alkohol ima sedam kalorija po grama, do ugljeni hidrati (šećer) imaju 4 kalorije po gramu. To znači da neka slartka vina imaju veću kalorijsku vrednost od nekih suvih, u kojima se nalazi od 11-14 odsto alkohola, mada znaju da pređu i 15 odsto. Standardna čaša suvog vina sa 15 odsto alkohola u sebi ima 175 kalorija.
 
Neka slatka vina sa visokim procentom alkohola, poput porta ili zlatnožutog porta imaju visoku kalorijsku vrednost. Standardna čaša za port ima 103 kalorije.
 
Šećer u šampanjcu i penušavim vinima
 
U šampanjac i penušava vina se dodaju i šećer i alkohol, a ta dodata količina se naziva “doziranje” (francuski “le dosage”). Šećer i alkohol se dodaju tokom proizvodnog procesa. Doziranje ide od nule (“Brut Nature” ili “Brut zero”) do slatkog (“Doux”) - do 50 grama šećera po litru. Zakoni Šampanji propisuju da vina ne smeju imati preko 12,5 odsto alkohola, a vina van Šampanje imaju od 9 do 15 odsto alkohola.
 
Standardna čaša za šampanjac može sadržati od 124 kalorije (“Brut Zero”) do 175 (“Doux”).
 
Jednostavan način za određivanje kalorija:
 
veličina čaše (u gramima) x procenat alkohola x 7 = kalorijska vrednost alkohola
nivo šećera x zapremina čaše x 4 = kalorijska vrednost ugljenih hidrata
kalorijska vrednost alkohola + kalorijska vrednost ugljenih hidrata = ukupan broj kalorija u čaši