KRAGUJEVAC - Šumadija je dobila Vinski viteški red, čiji su ciljevi razvoj i negovanja vinske kulture, nauke o vinu i vinogradarstvu, ekologije, ali i afirmisanje viteške vrednosti i humanitarnih aktivnosti.


Vinski viteški red Šumadije je 11. u Srbiji, i član je Saveza viteških redova Srbije, koja je prvi vinski viteski red dobila 2001. godine u Hajdukovu na Paliću.

Reč je o udruženju građana koje je na osnivačkoj skupštini, na svetski dan vina koji se proslavlja poslednje nedelje u maju, za velikog majstora Vinskog viteškog reda Šumadije izabralo doktora Nikolu Maraša.

"Vinski viteski red Šumadije zaslužio je da se osnuje zahvaljujući vinarima Šumadije koji proizvode vrlo kvalitetna i dobra vina, i naš zadatak je da to promovišemo i da sačuvamo tu tradiciju koja odvajkada postoji", rekao je Maraš, pošto je izabran za velikog majstora.

Za počasnog vinskog viteza viteškog reda Šumadije izabran je pisac i dokumentarista Slavomir Ćirović, a Vinski viteški red ima i Senat i Viteški sud, ali i svog konzula u Švajcarskoj.

Vinski viteški red Šumadije čine Vinski vitezovi,Vinske dame i Vinski vitezovi glasnici, koji su zakletvu položili pred kumovskim viteškim redom "Simeon" iz Vlasotinca.

"Obavezujem se da ću poštovati i unapređivati vinogradarsku i vinarsku kulturu Šumadije i Srbije, obavezujem se da ću svuda i na svakom mestu negovati i širiti vinske viteške vrline, isticati visoku vrednost vina, i kad god mogu, uživati u njemu sa svojim prijateljima", tekst je zakletve koju su položili.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug (Jaroslav Pap)