Kragujevac je gotovo u istom danu na dva brza koloseka ušao u prvu srpsku vinsku ligu. U istoimenom hotelu, 4. aprila održan je prvi Salon vina u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, ali je i od strane Udruženja somelijera Srbije (SERSA) potvrđeno osnivanje strukovnog šumadijskog Udruženja.

Što se Salona tiče, utisci su jednoglasni - prvo pa muško! Kako je to i najavljeno, pred posetiocima se našlo više od sto najboljih srpskih vina. Svi veliki igrači domaće vinske scene, sa svega par izuzetaka, okupili su se u želji da složno i za duži niz godina ugrade kamen temeljac u osnove kragujevačke vinske kulture. U tome im je zdušno pomogao organizator kome se uz najtananije analize nije moglo naći zamerke, slažu se, kako izlagači, tako i posetioci svih uzrasta, koji su u velikom broju ovaj sunčani dan posvetili uživanju u kvalitetnom vinu i odličnoj atmosferi koja je vladala od otvaranja u 13 časova, pa do završetka salona.

Zaista umerena cena zakupa štandova, lepo procenjena visina ulaznice (400 rsd), taman toliko da precizno profiliše vinsku publiku, a sve to uz bogat živi muzički program i ponudu kvalitetnog gourmeta, učinili su da osmesi budu prekidani jedino mirisanjem i mućkanjem po ustima brojnih kvalitetnih etiketa koje su još jednom dokazale veliki vinski potencijal od Subotice, preko Fruške gore, Smedereva, pa sve do Oplenca i Župe kao srca Šumadije, i Vranja. Naravno, bili su tu i najznačajniji igrači s juga regiona, Tikveš, Kamnik, Plantaže, čisto da sve internacionalno zamiriše.

Odličan stakleni asesoar, maksimalno posećene radionice, bilo da se radi o reprizi premijerne prezentacije novih stimulativnih mera u vinarstvu, preko vertikalne degustacije sovinjona vinarije Aleksandrović, pa do žive diskusije o ulozi web medija u razvijanju vinske kulture, sve je teklo po ključu i u sekund, a posebno treba istaći dobru ventilaciju, kako u glavnoj izložbenoj dvorani, tako i u salama.

ASOCIJACIJA SOMELIJERA ŠUMADIJE
Adam Koča je menadžer restoraterstva, nastavnik u srednjoj Ugostiteljskoj školi, ali i predsednik nove Asocijacije. Pet zaljubljenika u vino se udružilo u želji da kroz posao ugostitelja promoviše vinsku kulturu i to će pokušati poput Vojvođana, kroz nezavisno udruženje koje je ujedno i ogranak SERSA, osnovano na dan Svetog Trifuna ove godine. Od juna se očekuju prve obuke za somelijere, a kontakt i info za buduće članove i polaznike kurseva je preko Facebook profila Asocijacija somelijera Šumadije, bar dok zvanični sajt ne bude dovršen.

Uz uvek atraktivne nošnje vinskih vitezova, ali i vrhunske toalete pojedinih Kragujevčanki, viđeno je, predstavljeno i probano dosta vinskih noviteta, posebno belih vina iz berbe 2014, dok je nemali uzorak pripao autohtonim sortama, posebno prokupcu koji polako ali sigurno zauzima mesto koje mu istorijski i kvalitativno pripada.

Posebna pohvala ide na adresu vinara koji su iz podruma poneli bukvalno sve ono najbolje, najskuplje, kompletnu paletu prozvoda, pa i više od toga. Tako se na štandu Aleksandrovića, pored novog, gotovo belog ali izuzetno živahnog rozea (2014) moglo videti i specijalno poklon pakovanje Rodoslova sa kvalitetnom mašnom. Vinarija Kovačević zaintrigirala je prisutne novim Cuvee Piquantom, mlada vinarija Virtus - čistokrvnim marselanom, Jeremić vrhunskim rozeom Rondo (2014), dok je još jedan Smederevac, Janko, poneo i Zavet stari, vino koje se visoko vinulo na poslednjem ocenjivanju Decanter u Londonu. I dok su se mnogi uveravali u atribute limited edicije sestara Aleksić, ili šalili uz golicavo na nosu Kišno vino Radovanovića, neke manje medijski eksponirane vinarije poput Miletića, Starog hrasta ili onih koje su tek stupile na scenu, lagano ali uporno su, uz svaku čašu, sticale nove poklonike svojih etiketa nesumnjivih kvaliteta. Nove etikete starih vina, kao rezultat nerešenog sudskog spora, Tri bele i Tri crvene viđene su na štandu Temeta. A da dobra atmosfera ni u jednom tenutku do zatvaranja manifestacije nije prešla granicu dobrog ukusa, samo je dokaz više da ovaj Salon jednostavno mora postati kragujevačka tradicija. Pogotovo ako se, makar, zadrži nivo prikazan na našem prvom susretu.

SPISAK UČESNIKA
Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Stari hrast, Arsenijević, Kraljeva vinarija, ART Wine, Virtus, Vrbica, Budimir, Braća Rajković, Spasić, Milosavljević Villa Vina, Minić, Čokot, Kiš, Kovačević, Zvonko Bogdan, Mačkov podrum, Do kraja sveta, Jeremić, Janko, Jelić, Jović, Aleksić, Temet, Miletić, Plantaže 13. jul, Tikveš, Kamnik.

 

Nenad Basarić

Vino.rs